Syksyn tullen sadonkorjuun aikaan alkaa tekemään mieli sipulipiirakkaa. Varsinkin jos ruokakaupassa katse harhailee sinne sipulilaariin. Sipulipiirakan tekemiseen menee aikaa, kun sipulit karamellisoituvat lähes tunnin, mutta kyllä lopputulos on vaivan arvoinen. Nyt kun pitäisi päivässä olla reilummin vapaata aikaa, listasin erilaisia suolaisia piirakoita, joita aion leipoa.
Ensimmäinen listalta uuniin pääsi sipulipiirakka.
Valmistin tämän sipulipiirakan Meillä kotona nettisivuilta löytämäni ohjeen mukaan.
Sipulipiirakka
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
50 g juustoraastetta (esim. emmental tai voimakkaampimakuinen)
100 g voita (kuutioituna)
1/2 tl suola
3 tl vettä
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
50 g juustoraastetta (esim. emmental tai voimakkaampimakuinen)
100 g voita (kuutioituna)
1/2 tl suola
3 tl vettä
Sekoitin aineet keskenään käsin (voit tehdä monitoimikoneella, jos sellaisen omistat). Levitin pohjan leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja laitoin jääkaappiin tekeytymään (peitin leivinliinalla).
1 kg sipulia
valkosipulia (jos tykkää)
3 rkl oliiviöljyä (käytin rypsiöljyä ja voita)
Hauduttelin sipulia noin kymmenen minuuttia ja lisäsin sitten joukkoon hienonnetun valkosipulin.
Kun sipulit olivat vielä tovin muhineet wokkipannulla, lisäsin joukkoon
2 dl olutta (lager)
1 rkl hunajaa
2 rkl timjamia hienonnettuna (tuoretta)
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Kun sipulit olivat vielä hetken muhineet ja neste haihtunut, nostin pannun levyltä ja annoin jäähtyä välillä seosta sekoittaen.
Noin tunnin jääkaapissa tekeytyneen taikinan pohjaan pistelin haarukalla reikiä ja laitoin pohjan paistumaan 200 asteiseen uuniin alimmalle tasolle noin 10 minuutiksi.
3 munaa (kun olivat pieniä laitoin neljä)
2 dl kuohukermaa
100 g juustoraastetta (samaa mitä pohjassakin)
Uuniin paistumaan 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi, riippuen miten uuni paistaa.
Pohjaan laitoin vahingossa tuplamäärän juustoa ja pidin piirakkaa uunissa turhan kauan, jolloin pinta tuli kauttaaltaan ruskeaksi. Sekoitin myös täytteeseen tulevia munia turhan pitkään. Mutta kyllä piirakka tulee syötyä ja onhan se hyvvee :)
-Sari-
Oi että, rupesikin tekemään sipulipiirakkaa ihan mieli. Kiitos hyvästä ohjeesta. Kokeiluun menee.
VastaaPoistaKiva, kun tykkäät myös sipulipiirakasta. Söin tänään aamupalaksi viimeisen palan ja maku on parhaimmillaan parin päivän päästä. Olisiko johtunut tuosta oluesta, kun maistui tuoreeltaan kitkerältä omaan suuhuni.
PoistaMukavia kokkailuhetkiä ja viikkoa!
Meilläkin syödään sipulia ihan valtavasti . mietin miten suuri vuori se olisikaan vuodessa, tai jo kuukaudessa!! Namskis...
VastaaPoistaJos sipulia menis vaikka puoli kiloa päivässä niin vuodessa olisi jo aikamoinen sipulivuori - ja kuoristakin pelkästään jo aikamoinen kasa :)
Poista