Rakastan kukkakaalia.
Siitä tulee valitettavan harvoin tehtyä ruokaa. Mieskullan bravuuriksi on tullut paahtaa kukka- ja parsakaalikukinnot pellillä uunissa mustapippurilla maustaen, mutta muulla tavalla valmistettuna kukkakaalia syödään yleensä näin loppukesällä
- kun kotimaista kukkakaalia saa edullisimmin.
Muutama viikko sitten gratinoin kukkakaalia uunissa ja olipa hyvää. Yritin etsiä käyttämääni reseptiä, mutta eihän sitä enää netin syövereistä löytynyt. Mahdollisesti valmistin kukkakaalini eri ohjeita sekoitellen :) Laitanpa seuraavaa kertaa varten tänne muistiin, miten tällä kertaa kukkakaalia valmistin.
Kukkakaalia uunissa
Kukkakaalista paloittelin (raakana) kukinnot pieniksi ja laitoin (tällä kertaa voideltuun) uunivuokaan. Pilkoin ison keltasipulin puolikkaan ja kuullotin sipulin pannulla (laitan ripauksen suolaa, tv-kokin vinkki ettei sipuli pala).
Samaan aikaan kun sipuli pehmeni pannulla, aloitin juustokastikkeen valmistamisen. Sulatin nokareen voita ja lisäsin voisulaan reilu kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja. Sekoittelin seosta ja annoin vähän aikaa jauhojen muhia, mutta ei ruskistua. Lisäsin maitoa joukkoon vähitellen, koko ajan hämmentäen. Kun seos alkoi sakenemaan, lisäsin joukkoon mustapippuria myllystä ja kuullotetun sipulin. Lopuksi lisäsin joukkoon sulatejuustokuutiot (voimakas koskenlaskija käy mainiosti, nyt oli vajaa paketti savuporoa jääkaapissa joten käytin sitä).
Sekoitin kunnes juusto oli sulanut joukkoon ja kaadoin juustoisen kastikkeen kukkakaalien päälle. Uuniin vajaaseen 200 asteeseen ja annoin hautua reilun puoli tuntia ja lisäsin vielä pinnalle voimakkaan makuista juustoa raasteena. Vielä sen aikaa uuniin, että juusto ja kuorrute saavat pinnalle kauniin ruskean värin. Saa jäädä vielä jälkilämpöön hautumaan muhevaksi.
Jos olisin muistanut kaupassa vielä muskottipähkinän (jäi ostamatta), olisin lisännyt sitä juustokastikkeen joukkoon. Viherpippurikin käy. Tai savustettua paprikajauhetta maltillisesti.
Nams!
Katselin marketissa kauniita pieniä kukkakaaleja. Maltoin mieleni enkä tällä kertaa ostanut kukkakaalia, mutta ajatuksissani suunnittelin jo seuraavaa kukkakaaliruokaa.
Niitä pieniä kukkakaaleja voisi laittaa kokonaisina monta iiiisooon uunivuokaan paahtumaan ja voisihan ne gratinoidakin :) Juustokastikkeeseen kuullotettua purjosipulia ja vähän chiliä.
Ai että mitä kaikkea hyvää kukkakaalista saakaan!
-Sari-
Olen saanut työkavereilta lempinimen "Kaalimaan kakara!" Kaikki kaalit mieluisia, mutta kukkakaali niistä yksi suurin.... sitä tulee käytettyä todella paljon, se on oikeastaan "Mun peruna!" Muusina, soosina, pannurapeana, pizzapohjana, vohvelina, nugettina, gratinoituna milloin erilaisin pestoin, milloin juustosoosein ja sosekeittona namskis.... pakkaseenkin pistin paljon... oli pitkään 0,99 kilo... nyt jo liki 4euroa.
VastaaPoistaIhanan lempinimen olet saanutkin. Mikäs sen hauskempaa kuin olla ainainen lapsenmielinen ja nauttia hyvää ruokaa Ü
PoistaOlisipa saanut noin huokealla täälläkin. Kotimaisista kyllä maksaa mielellään enemmän (vaikka ei tuottajalle niistä tarpeeksi makseta), mutta kaalista lähemmäs neljä euroa on jo melko paljon. Noita nugetteja pitää tehdä, vielä en ole niitä kokeillut.